|
Sałatka serowa - (przepis na 6 porcji)
Składniki: ser żółty twardy (200 g), groszek konserwowy (250 g - puszka), jaja gotowane (3 szt.), por (30 g), majonez (120 g), sól, pieprz.
Przygotowanie: ser pokroić w kostkę, jaja ugotować na twardo i pokroić w kostkę, wymieszać z serem, dodać odcedzony groszek konserwowy, drobno pokrojony por (tylko białe części ewentualnie bardzo jasno zielone), majonez, dokładnie wymieszać i dopawiś solą i pieprzem do smaku.
Jaja faszerowane grzybami - (przepis na 6 porcji)
Składniki: grzyby suszone borowiki lub podgrzybki (30 g), jaja (3 szt.), szczypior (12 g), majonez, sól, pieprz.
Przygotowanie: suszone grzyby obmyć i ugotować, jaja ugotować na twardo, obrać ze skorupki, przekroić każde z nich na pół, delikatnie wyjąć żółtka, posiekać szczypior, grzyby pokroić w drobną kostkę, żółtka, szczypior, grzyby i majonez dokładnie wymieszać do uzyskania farszu, farsz przyprawić solą i pieprzem do smaku, wypełnić farszem każdą połówkę jajam, ułożyć na półmisku i udekorować.
Śledź po smołdzińsku - (przepis na 6 porcji)
Składniki: matjas (550 g), sos - patrz niżej - (400 g), majonez.
Przygotowanie: matjasy w razie potrzeby wymoczyć w wodzie, płaty matjasów przekroić na pół w poprzek, na jedną częśc nałożyć sos, przykryć drugą częścią jak kanapkę i jeszcze raz polać sosem, wierz udekorować majonezem.
Sos do śledzia po smołdzińsku - (przepis na 6 porcji)
Składniki: cebula (110 g), marchew (190 g), olej (20 g), koncentrat pomidorowy (20 g), wywar (300 g), ziele angielskie, liść laurowy, sól, cukier, pieprz, papryka ostra.
Przygotowanie: cebulę pokroić w półplastry, marchew pokroić w słupki, cebulę i marchew podsmażyć na oleju w głębokiej patelni, dodać sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, paprykę, cukier i koncentrat pomidorowy, wymieszać, ostrożnie dolać wywar i ponownie wymieszać, gotować na wolnym ogniu do zmięknięcia marchwi, ostudzić.
Sałatka śledziowa
Sałatka słupska
Sałatka hultajska
Sałatka z pieczarek
Śledź w zalewie korzennej
Śledź w śmietanie
Pasztet z ryb
Muchomorki
Pomidory faszerowane
Ogórki faszerowane
Wszystkie przepisy Kuchnii Słowińskiej już wkrótce dostępne będą w elektronicznym wydaniu Słowińskiej Książki Kucharskiej dostępnej tylko w Księgarniach Gryf, Turystycznej, Słowińskiej, Kaszubskiej, i Pomorskiej.
|